Cytryna – jej wartość w diecie.

Cytryna - jej wartość w diecie.

Jak ważny jest to owoc, postaramy się opisać w poniższym artykule. Witamina C to podstawa naszego dobrego zdrowia, niezbędna gdy dotknie nas słaba odporność lub gdy potrzebna będzie nam jeszcze lepsza regeneracja.

Wpływ na jelita:

Cytryna dzięki zawartości błonnika pektynowego zapobiega zaparciom i ułatwia pracę jelit. Błonnik ten wydziela śliską powłokę przyczyniającą się do odpowiedniego nawilżenia mas kałowych chroniąc tym jelita przed nadmiernym odkładaniem się pokarmu na jego ściankach.

Witaminy:

Cytryna jest głównie kojarzona z witaminą C – czy słusznie? Nie do końca. O ile owoc faktycznie posiada sporo witaminy C (50% dziennego zapotrzebowania)to nie jest jej najlepszym źródłem (53 mg na 100g soku). Dużo lepszym źródłem witaminy C będzie czarna porzeczka (180mg na 100g soku).  Witamina C zwiększa naszą odporność działając zapobiegawczo przed rozwinięciem się infekcji. Cytryna nie składa się przecież z jednej witaminy – w cytrynie znajdziemy najwięcej potasu. Wpływa on na pracę układu sercowo-naczyniowego  oraz układu nerwowego.

Cytryna – odchudzający owoc:

Aby wzmocnić proces odchudzania można codziennie rano wypijać przegotowaną szklankę wody z sokiem z cytryny. Należy jednakże pamiętać, że nadmiar wypijanego soku może się przyczynić do nadkwasoty, dlatego sok z połowy soczystej cytryny zdecydowanie wystarczy do przyśpieszenia metabolizmu, ułatwienia trawienia czy nawet obniżenia indeksu glikemicznego pokarmów.

Wpływ na włosy:

Ten wspaniały owoc ma swoje zastosowanie również w kosmetyce i pielęgnacji włosów. Najczęściej jest wykorzystywana przez kobiety o włosach blond, ponieważ za pomocą cytryny możemy je jeszcze bardziej rozjaśnić. Ponadto świetnie sprawdza się do włosów przetłuszczających się, regulując pracę gruczołów łojowych. Maseczka na włosy z cytryny, żółtka jaj i olejku rycynowego nada nowego blasku i miękkości Twoim włosom.

Oczyszcza skórę

Zawiera duże ilości antyoksydantów, które przyczyniają się do niwelowania niedoskonałości skórnych. Ponadto sok rozjaśnia cerę oraz sprawia, że wygląda młodziej.

Rany goją się szybciej

Dzięki witaminie C, która znajduje się w cytrynie, możemy zaobserwować znacznie szybsze gojenie się ran, a także wspomaga utrzymanie w dobrej kondycji tkanek łącznych, chrząstek i kości. Ponadto kwas askorbinowy działa przeciwzapalnie oraz redukuje stres.

Dodaj komentarz