Fitmakowiec na Święta!

fitmakowiec

Świąteczny Fitmakowiec

Święta Święta! W tym okresie są dwie barykady osób trenujących. Pierwsza mówi, że święta są raz  w roku i „jedz na co masz ochotę”, a druga strona trzyma się zdania, że dieta to dieta  i nie ma miejsca na odstępstwa. Jak w przypadku pierwszej grupy nie ma żadnego problemu, tak w przypadku drugiej jest jednak ciężko dobrać menu świąteczne. Dla wszystkim którzy chcieliby zjeść trochę słodkości w święta i przy okazji mieć czyste sumienie przygotowaliśmy przepis na FitMakowiec.

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego maku
  • 0,5 l mleka migdałowego (opcjonalnie może być inne roślinne, ale najsmaczniejsze jest z migdałowym)
  • 150 -200 g ksylitolu/ erytrytolu (w zależności jak bardzo słodkie ciasta preferujesz)
  • 8 łyżek miodu
  • 2 laski wanilii
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki amaretto lub rumu
  • 6 jajek
  • 200 g płatków migdałowych lub drobno posiekanych migdałów
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  2. Ksylitol/erytrtol, miód, cynamon i mleko zagotuj. 
  3. Wszystkie powyższe składniki następnie wlej do garnka z makiem.
  4. Gotuj, ciągle mieszając do momentu aż mak spęcznieje.
  5.  Dodaj rodzynki, migdały, likier i ziarenka z laski wanilii. Wymieszaj
  6. Roztrzep jajka na jednolitą, gładką masę.
  7. Wymieszaj delikatnie z ostygniętą masą makową.
  8. przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  9. Piecz około 40-50 minut.
  10. PAMIĘTAJ! Przed pokrojeniem ciasto musi przestygnąć!

SMACZNEGO! I WESOŁYCH ŚWIĄT

 

Dodaj komentarz