Olej MCT – właściwości i zastosowanie

Olej MCT. Właściwości i zastosowanie.

O oleju MCT słyszało pewnie niewielu z Was. Suplement ten należy  do ścisłego grona najmniej rozpoznawalnych i najmniej popularnych preparatów jakie dostać możemy w specjalistycznych sklepach z odżywkami. Przyglądając się jednak bliżej jego właściwościom zdrowotnym, wspierającym wysiłek fizyczny, a nawet odchudzającym, warto zastanowić się poważnie nad włączeniem go do naszej suplementacji. Sprawdźmy zatem co to jest i jak działa.

Olej MCT – co to jest i jak wspomaga wysiłek fizyczny?

Olej MCT to rodzaj tłuszczu pozyskiwanego głównie z kokosa, choć jego źródło odnaleźć można również w nabiale.  Charakteryzuje się bardzo dużą zawartością średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych (złożonych z 6-10 atomów węgla), które to wchłaniane i metabolizowane są inaczej niż tłuszcze najczęściej spotykane w codziennej żywości. Ta różnica przejawia się w fakcie iż średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe nie potrzebują do absorpcji i trawienia  enzymów takich jak lipaza czy żółć, a wchłaniają się bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych. Ponadto badania naukowe wykazały, że tłuszcze te, jako źródło energii, wykorzystywane są przez organizm w pierwszej kolejności. Zestawiając ze sobą oba te fakty, można stwierdzić, że MCT to doskonałe i szybko przyswajalne źródło energii dla osób aktywnych, które dodatkowo nie obciąża przewodu pokarmowego!

Warto jeszcze wspomnieć o antykatabolicznym działaniu tego preparatu, który posiada właściwości ketogenne. Zdolność do produkcji ciał ketonowych w wyraźny sposób ogranicza wykorzystanie aminokwasów w procesach energetycznych chroniąc tym samym tkankę mięśniową przed degradacją!

MCT a zdrowie

Średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe nie wpływają negatywnie na profil lipidowy krwi i nie zwiększają ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Działają również przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. W medycynie wykorzystywane są jako źródło energii w trakcie żywienia pozajelitowego, a także do wspomagania leczenia:

  • chorób układu pokarmowego (min. biegunki, chorób wątroby)
  • chorób związanych z zaburzeniami wchłaniania (celiakia, syndrom krótkiego jelita)
  • chorób związanych z niedożywieniem

MCT a odchudzanie

Olej MCT posiada silne właściwości termogenne.  Jego spożycie wiąże się z wzrostem wydatkowania energii w postaci ciepła co skutecznie przyśpiesza pracę metabolizmu, tak spoczynkowego jak i wysiłkowego, zwłaszcza przy dietach niskowęglowodanowych. Dodatkowo MCT spowalnia perystaltykę jelit, w związku z czym wydłuża się czas przebywania pożywienia w przewodzie pokarmowym. Prowadzi to do zwiększenia wchłaniania wartości odżywczych, a także dłuższego poczucia sytości.

Podsumowanie

Olej MCT to suplement z całą pewnością warty uwagi. Stanowi doskonałe i szybko przyswajalne źródło energii, które może być wykorzystywane np. w dietach o niskiej podaży węglowodanów, lub przy treningach wykonywanych na czczo. Ponadto nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie, chroni nasze mięśnie,  a także może  pomóc w walce ze zbędnymi kilogramami. Wąska grupa osób, które obecnie stosują MCT i w ogóle wiedzą o jego istnieniu powinna się zdecydowanie zwiększyć!

Dodaj komentarz