Erytrytol – słodkość bez kalorii? Czy to możliwe ?

alternatywa dla cukru - erytrol

Ostatnio przedstawialiśmy Wam  mniej kaloryczną i dużo zdrowszą alternatywę dla cukru jaką jest  ksylitol.  Dziś natomiast  omówimy inny słodzik, a mowa tutaj o pozbawionym kalorii erytrol. Czy warto po niego sięgnąć? Czy jest zdrowy? Przekonajmy się!

Erytrytol – charakterystyka

Erytrytol to wprowadzony do obrotu w 2006 roku słodzik należący do grupy alkoholi wielowodorotlenowych i częsty składnik produktów dla diabetyków. Oznaczany jest także jako E 968.  Uzyskuje się go po przez fermentację między innymi gruszek czy winogron.  Następnie w skutek dalszej krystalizacji i osuszania otrzymuje się finalny produkt, który z wyglądu przypomina klasyczny cukier biały, osiąga 70% jego słodkości i może być stosowany w taki sam sposób, np. do pieczenia. Erytrol nie jest przyswajany przez nasz organizm(wydalamy go około dobę po spożyciu w formie niezmienionej) i tym samym nie dostarcza kalorii oraz nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Brzmi świetnie, nieprawdaż? Czy nie jest jednak szkodliwy?

Odpowiedź brzmi „nie”. Podobnie jak w przypadku ksylitolu, erytrol jest substancją naturalną nie powodującą żadnych uszczerbków na zdrowiu. W odróżnieniu od cukru nie  stwarza ryzyka wystąpienia próchnicy zębów, nadwagi i nadciśnienia czy cukrzycy. Nie istnieje też górny limit jego spożycia, więc jest on całkowicie bezpieczny i nie inwazyjny.  Mogą natomiast wystąpić dolegliwości żołądkowe po spożyciu dużej dawki( co najmniej 50 gramów na porcję) erytrolu, jednak jest to zdecydowanie rzadkie zjawisko. Zachowajmy umiar!

Podsumowanie

Poznane ostatnio słodziki erytrol i ksylitol są z pewnością środkami, które  pozwolą nam odsunąć w niepamięć wybór między słodkim, a mniej kalorycznym.  Jeśli pragniemy pozostać przy słodkich przyjemnościach i nie martwić się o jakiekolwiek ekstra kalorie, lub borykamy się z problemami zdrowotnymi, sięgnijmy po erytrol.  Pozwoli on zachować w lepszej kondycji nasze zdrowie i sylwetkę, a jednocześnie dostarczy słodyczy i komfortu psychicznego.  Jednym z niewielu czynników, który może odstraszać, jest jak w przypadku ksylitolu, cena.

Waha się ona w granicach 30-50 złotych za kilogram.

Dodaj komentarz