Yerba mate – Porady i przepis

Yerba mate - Porady i przepis

Wojciech Cejrowski nie bez przyczyny tak bardzo lubi ten napar. Jakie są jego zdrowotne właściwości? Jak go przyrządzać i co to w ogóle jest? Rozwiewamy wątpliwości. Przeczytaj jak wprowadzić ten zdrowy zamiennik dla herbaty.

Prozdrowotne liście Yerba Mate

Yerba mate jest świetnym źródłem związków o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych(dorównuje zielonej herbacie). Picie tego naparu obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych np. cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych czy też nowotworów. Poza tym istnieją dane, które mówią o pozytywnym wpływie również na nasz układ odpornościowy.

Zmęczony?

Oprócz właściwości prozdrowotnych Yerba mate posiada również szereg innych walorów. Przyjęło się, że napar o którym mowa pije się w celu pobudzającym lub stymulującym do działania. Oczywiście Yerba może stanowić alternatywę dla kawy bo za jego potencjał pobudzający odpowiadają kolejno: alkaloidy purynowe – kofeina, teobromina, teofilina. W zależności od odmiany mate będzie ich inna proporcja (najbardziej pobudzające są odmiany pajarito).

Pobudza ale co ze snem:

Pomimo właściwości pobudzających yerba mate zazwyczaj nie zaburza snu i nie powoduje bezsenności lub rozdrażnienia. Można się spotkać z źródłami, które przypisują yerbie pozytywny wpływ na sen. Efekt ten raczej zaobserwujemy u osób które nie są wrażliwe na działanie kofeiny. Ponadto można znaleźć wzmianki o pozytywnym wpływie na nastrój co za tym idzie również mate niesie ze sobą właściwości relaksujące.

Odchudzanie:

Ze względu na obecność kofeiny, a także substancji takich jak kwas chlorogenowy (znany głównie z „zielonej kawy), yerba mate posiada także właściwości wspomagające redukcję tkanki tłuszczowej. Jest to związane z tym, że substancje obecne w liściach ostrokrzewu paragwajskiego posiadają właściwości termogenne, a także zmniejszające łaknienie i obniżające wchłanianie węglowodanów.

Podsumowanie:

Yerba mate to napój o wielu właściwościach prozdrowotnych, pobudzających i wspomagających odchudzanie. Dodatkowo napar z liści ostrokrzewu charakteryzuje się intrygującym smakiem. Co za tym idzie jego spożywanie może mieć charakter przyjemnego rytuału, o ile oczywiście nabędziemy odpowiedni sprzęt do konsumpcji – matero i bombillę.

Kilka ciekawych przepisów z wykorzystaniem Yerba Mate:

Wiemy już czym jest Yerba Mate i dlaczego warto ją wprowadzić do codziennej diety.  Takie wprowadzenie nie musi jednak ograniczać się  tylko do picia naparu. Yerbę możemy wykorzystać w kuchni do przygotowania ciast, deserów, a nawet dań obiadowych! Poniżej prezentujemy Wam kilka przydatnych przepisów.

Yerba z mlekiem kokosowym

  • 2 łyżki prażonej Yerba Mate o smaku owocowym
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 10 ml wody
  • pół łyżeczki cynamonu

Gotujemy yerbę wraz z wodą, dodajemy mleko kokosowe i ponownie gotujemy na zmniejszonym ogniu przez ok 10 minut. Na koniec do napoju dodajemy cynamon i rozlewamy nasz pyszny, lekko słodki napój do szklanek.

Ciasto dyniowe z Yerbą

  • 200 g mrożonej dyni
  • 20 g yerby
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 4 jajka

Przekładamy zamrożoną dynię do garnka, podlewamy wodą i podduszamy na małym ogniu do momentu jej całkowitego rozpadnięcia. Następnie blendujemy ją na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie miksujemy Yerbę na drobny proszek i przesiewamy przez sitko. Teraz dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem.  To tego masła dodajemy na przemian mąkę do pieczenia i jajka a na sam koniec przygotowaną wcześniej masę z dyni.  Na sam koniec naszą masę do ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 45 minut.

Babeczki Yerbaciane

  • szklanka esencji – 100 g Yerby smakowej, 50 gr cukru, 0,5 l wody
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki mleka w proszku
  • 1 duża, dojrzała pomarańcza
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Zaczynamy od przygotowania esencji.  Gotujemy wodę z cukrem i do powstałego syropu dodajemy Yerbę. Po 10 minutach od zalania przecedzamy esencję i dajemy jej wystygnąć.

Teraz ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jajko, ostudzoną esencję, olejek waniliowy oraz miąższ z pomarańczy. Wszytko dokładnie mieszamy i dodajemy mąkę, mleko w proszku i proszek do pieczenia. Ponownie dokładnie mieszamy.  Tak przyrządzoną masę przekładamy do foremek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy prze 30 minut.

Aby przygotować polewę mieszamy pozostałą nam esencję z cukrem pudrem tak, by uzyskać lukier.

Wegetariańskie burgery z Yerbą

  • 1 łyżka liści Yerba Mate
  • 1 łyżka czarnej herbaty liściastej
  • 2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 1 szklanka suszonej soczewicy czarnej
  • 0,5 łyżeczki soli, cebuli i marchewki
  • ząbek czosnku
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6 bułek do hamburgerów

Yerbę oraz herbatę wkładamy do miseczki i zalewamy woda o temperaturze 80 stopni. Napar przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, po upływie których odcedzamy. Następnie dodajemy do niego soczewicę i gotujemy na dużym ogniu do zagotowania. Teraz zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 30 minut.  Po tym czasie blendujemy całość na gładką masę. Obieramy marchew, cebulę i czosnek, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Formujemy teraz 6 kotletów, które grillujemy, bądź smażymy na patelni.

 

Dodaj komentarz